Digital Earth Sweden är en plattform för rymddata över Sverige och Östersjön. Ambitionen är att fler aktörer ska kunna använda sig av och dra nytta av jordobservationsdata.
Varje dag kretsar satelliter runt jorden och genererar en stor mängd data om vår planet. För att den ska kunna användas effektivt måste den lagras, bearbetas och analyseras med hjälp av AI-teknik.
Digital Earth Sweden samlar alla dessa funktioner på ett och samma ställe. Genom plattformen kommer myndigheter, universitet och andra intressenter lättare att kunna nyttja satellitdata.
Rymddata är användbart för flera sektorer och till och med oumbärligt för vissa branscher, exempelvis väder- och klimatövervakning.
Till grund för plattformen Digital Earth Sweden ligger Nationellt Rymddatalabb, som initierades 2019 som ett samarbetsprojekt mellan AI Sweden, Rymdstyrelsen, RISE Research Institute of Sweden och Luleå tekniska universitet.
Projektet skapades enligt australiensisk modell med en öppen datakub i en datacentersmiljö och med tillgång till resurser inom artificiell intelligens.
År 2021 påbörjades arbetet med att, utifrån Nationellt Rymddatalabb, utveckla plattformen Digital Earth Sweden.
Data från European Space Agency är tillgänglig för alla. Men genom Digital Earth Sweden har en skräddarsydd plattform för Sverige etablerats, som gör det lättare för fler att använda rymddata.
I förlängningen bidrar Digital Earth Sweden till att utveckla samhället både nationellt och internationellt genom att till exempel förutse och åtgärda klimatförändringar.
Digital Earth – en tidslinje
2008
Allting inleds
United States Geological Survey (USGS) ger hela världen tillgång till sitt arkiv som innehåller stora mängder data, som 100 000-tals satellitbilder från Landsatprogrammet.
2016
Swiss Data cube startas
Swiss Data cube startas för att stötta den schweiziska regeringen och vetenskapliga institutioner med analysklara jordobservationsdata för att övervaka miljön.
2018
Digital Earth Australia öppnar
Australien är först ut med att starta en Digital Earth Australia och börjar förse australiska myndigheter och medborgare med rymddata. Precis som i Sverige finns ett fokus på vegetation, vatten och kustlinje. Men man kartlägger också utbredningen av skogsbränder och översvämningar.
2019
Nationellt Rymddatalabb initieras
Nationellt Rymddatalabb initieras av Rymdstyrelsen, RISE, Luleå tekniska universitet och AI Sweden för att vara en nationell resurs för rymddata och en del av det europeiska systemet för jordobservationsdata.
2020
Digital Earth Africa initieras
Digital Earth Africa initieras för att genom satellitdata få värdefull kunskap om till exempel översvämningar, torka, vattentillgång och mänskliga bosättningar.
2021
Digital Earth Sweden utvecklas
Digital Earth Sweden, en skräddasydd plattform för rymddata över Sverige och Östersjön, utvecklas utifrån Nationellt Rymddatalabb. Ambitionen är att fler aktörer ska använda sig av och dra nytta av jordobservationsdata.