Fungerar artificiell intelligens som ett verktyg för att bättre förstå klimatförändringarnas påverkan på miljön? Ja, det gör det. Det visar projektet Torka i Mälardalen som använt sig av satellitdata från Nationella Rymddatalabbet.
I ett samarbete mellan Länsstyrelsen Västmanland och SMHI användes data från Nationella Rymddatalabbet för att hitta skillnader i växtligheten i ett utvalt område. De valda områdena i det här fallet bestod av sju platser i närheten av Västerås.
I projektet jämfördes data från 2018 och 2019 och byggde på två så kallade spektralindex, som gör att det enkelt går att skilja på vatten, jord och byggnader baserat på hur mycket ljus det reflekterar.
Man använde sig av spektralindexen Moisture Stress Index (MSI) och Normalized Difference Vegetation Index (NDVI). Därefter sammanställdes en tidslinje för varje index för att se eventuella skillnader över tid.
Projektet Torka i Mälardalen visar hur vi med hjälp av AI bättre kan förstå klimatförändringarnas påverkan på växtligheten. Det visar också nyttan med att ha en väl fungerande infrastruktur från insamling av data, analys och beslutsfattande.